Kézilabda
Szőke Szonja

MTK legendárium | 297. rész

Publikálva: 2023.10.30 Frissítve: 2023.10.27 MTK Budapest

Az MTK-alapító Szekrényessy Kálmán élete. „Halászat: gazdasági és sport cél.” 78. rész.

A vadászat mellett Szekrényessy Kálmán előszeretettel gyakorolta magát a sporthalászat területén is. E vonatkozásban is nagy előtanulmányokat folytatott, hogy minél hasznosabban művelhetővé tegye ezen ősi tevékenységet:

A halászatokra ez év nagyon kedvezőtlen volt […] panasz hallatszik, hogy a halállomány rendkívül nagymérvben fogy […] ez sokkal nagyobb baj, mint a vadállomány kevesbedése. A vadak húsa nemzetgazdászati szempontból érték dolgában nagyon mögötte áll a halhúsnak. A halhús még mindig általánosan használt tápszer, ennek dacára a haltenyésztés csaknem ösmeretlen hazánkban.

Egy hold szántóföldön a legjobb esetben annyi tápanyag terem, amely 4 mázsa hússal ér föl, míg a szakszerűen kezelt víz egy-egy holdja évenkint 8, sőt 10 mázsányi halhúst szolgáltat. De a halászat nemcsak nemzetgazdasági szempontból érdemel nagy figyelmet, hanem mint kellemes sport is.

Nagy élvezettel halászott a magyar tengerparton, a fiumei Quarnero-öböl „balzsamos levegője és nyugalma” által felüdülve, ezen kívül kedvelt úszásainak helyszínén a Balatonban, valamint a Borsod falu alatti Bódva-szakaszon. Ez utóbbi helyszínen – mint már a vadászat kapcsán volt róla szó – rokonai éltek.

A középkori alapokon nyugvó, itteni Szekrényessy-udvarház alatt a halászatnak igen ősi, téli válfaját űzték előszeretettel. A kúria angolparkja egészen lefutott a Bódváig, hol csinos strand és bájos fürdőház jelezte a nyári úszások kultuszát, miként a kikötött csónakok az evezés népszerűségéről tanúskodtak. Itt a Szekrényessy Árpád-féle „kastély” alatt folydogáló Bódván a legnagyobb téli hidegek idejére összehívott környékbeli előkelőségek társaságában nem egy ízben vett részt Kálmán a feudalizmust idéző halászatokon.

A kastély alatt a Bódván hosszú léket vágtak, melyen hálót eresztettek a vízbe. Egy csapat, nagy bottal felszerelt hajtó, hangos kurjongatások közepette, a jeget ütve zavarta a halakat a lék irányába. A gazdag halfogást fenn a kastélyban rendszeresen fényes társasági együttléten, pazar halvacsorával ünnepelték meg Szekrényessyék.

Külföldi útjain, ha csak tehette tanulmányozta a haltenyésztés módozatait, melyet azután számos szakcikkben igyekezett a széles közvélemény tudomására hozni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!